Είναι γνωστό σε όλους μας ότι οι Μικρασιάτισσες όταν ήρθαν
το 1922 από τα παράλια της Μ. Ασίας έφεραν μαζί τους εκτός από την κουλτούρα
τους την καθαριότητα τους (εξ αυτού και το παστρικές) και την μαγειρική τους!!!
![]() |
| Σμύρνη 1922 |
Ο κιμάς βέβαια ήταν
γνωστός & εκεί & εδώ. Έχω όμως ακούσματα από την γιαγιά η οποία ήρθε
από την Σμύρνη το 1922 σε ηλικία περίπου 30 χρόνων και εγκαταστάθηκε στην
Κοκκινιά του Πειραιά. Ας αφήσουμε λοιπόν την γιαγιά Αντιγόνη να μας τα πει
καλύτερα:
“Σήμερα κόρη μου θα πλάσουμε το κιμά κεφτέδες. Έλα κοντά μου
να βλέπεις και να μαθαίνεις, γιατί κόρη μου εδώ που ήρθαμε δεν ξέρουν να
μαγειρεύουν. Φτιάχνουν κεφτέδες, σουτζουκάκια, μπιφτέκια και ξέρεις πως τα
ξεχωρίζουν; Από το σχήμα… Παίρνουν τον κιμά και βάζουν μέσα ότι τους έρθει, ότι
έχουν, και πάντα τα ίδια και αν αποφασίσουν να ψήσουν κεφτέδες πλάθουν τον κιμά
μικρό στρογγυλό, αν αποφασίσουν να φάνε σουτζουκάκια πλάθουν τον κιμά μακρουλό
ή μπιφτέκια στο σχήμα του μπιφτεκιού, λες και το σχήμα κάνει φαΐ.
Εσύ όμως θα μάθεις να
μαγειρεύεις Σμυρναίικα οπότε δώσε προσοχή:
Για τους κεφτέδες χρειαζόμαστε τα εξής υλικά:
-κιμά
-ψωμί πολύ καλά μουσκεμένο (στημένο)
- κρεμμύδι τριμμένο μπόλικο
-Ρίγανη μπόλικη
-λίγο δυόσμο – λίγο μαϊντανό
- λίγο ουζάκι
- αλάτι και πιπέρι
Φέρε την μεγάλη λεκάνη, μπράβο!
Βάζουμε μέσα τον κιμά ανοιχτό ανοιχτό και τρίβουμε από πάνω
το ψωμάκι ψιλό ψιλό. Τώρα τρίβουμε τα κρεμμύδια, θα κλάψουμε λίγο αλλά δεν
πειράζει, αλλά όσο πιο πολύ κλάμα τόσο πιο νόστιμο! Μπράβο, κόρη μου! Ρίξε τώρα
μια χούφτα ρίγανη και έλα να ψιλοκόψουμε τον δυόσμο και τον μαϊντανό. Εντάξει!
Αλάτι – πιπέρι και τώρα ρίχνουμε και το ουζάκι και πάμε για πλάσιμο.
Πρέπει να ξέρεις το εξής: Η πιο μεγάλη επιτυχία του κεφτέ
είναι στο καλό ζύμωμα. Ζύμωνε λοιπόν καλά καλά. Πρέπει να αναμιχτούν όλα τα
υλικά πολύ καλά. Το μίγμα μας πρέπει να είναι πολύ αφράτο και αυτό είναι το
μεγάλο μυστικό για την επιτυχία! Αν χρειαστεί ρίξε λίγο νεράκι με τις χούφτες
σου και ξαναζύμωσε για να είναι πολύ αφράτο. Εντάξει αρκετά! Χτύπα με τα
βρεμένα χεράκια σου τώρα τον κιμά από πάνω να πάρει το σχήμα της λεκανίτσας και
να έχει το μίγμα μια λεία επιφάνεια και ας το αφήσουμε λίγη ώρα να ξεκουραστεί
και να δώσουν τα υλικά τις μυρωδιές τους, και σου υπόσχομαι ότι σε λίγη ώρα θα
φάμε τους ωραιότερους κεφτέδες!!!
Το φαγητό, κόρη μου, θέλει όρεξη και αγάπη για να το
φτιάξεις. Αν τα έχεις αυτά τα δύο θα γίνεις η καλύτερη μαγείρισσα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου